Нешка Робева с орден „Стара планина“

Нешка Робева да бъде удостоена с орден „Стара планина” – първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството, предложи на заседанието си правителството. Мотив за това е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа „Нешанъл арт“. Предложението е на инициативен комитет.

 

С решението си Министерски съвет предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаването на общо 15 дейци на културата и изкуството с ордени за ролята им за развитието на българската култура.

За удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството са предложени актьорът Камен Донев, актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева.

Подобни статии

Top