Не забравяйте – утре е време за шеги! (СНИМКИ)

Денят на шегата 1 април не е признат като официален празник, но се празнува от хиляди хора по целия свят. На този ден майтапчиите разказват забавни истории, а децата се надпреварват кой ще излъже най-напред своите приятели, родители, баби и дядовци.

Има различни версии за произхода на празника, но през годините всяка е подлагана на редакции и съмнения. Повечето хора по света приемат, че  началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят Луи 14-ти издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари.

Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април.

Друга история разказва, че празникът се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „къпането на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната церемония и дори завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Откъде идва празникът може да се спори дълго, но по-важно за нас е, че в България има едно място, където да се шегуваш не е просто препоръчително, а е задължително. Това е Домът на хумора и сатирата в Габрово. Създаден е на 1 април 1972 г, а през 1975 се мести на мястото на стара кожарска фабрика, собственост на известните в града братя Калпазанови, където се помещава и до днес.

„Светът е оцелял, защото се е смял!“. Този надпис ме посреща още с влизането в храма на хумора и вече знам, че ме очаква истинско приключение. Пред вратата пък са се настанили Хитър Петър, яхнал своето магаренце, великият комик Чарли Чаплин и вечният тандем Дон Кихот и Санчо Панса.

Всяка зала открива пред посетителя на музея на смеха множество странни фигури, криви огледала, черни котки в различни размери, табла с габровски анекдоти и какво ли още не. Тук можете да си купите чаша за неканени гости, да сверите часовника си по габровското време,  а на излизане дори да чуете аплодисменти, предназначени единствено за вас.

Освен, че тук смехът е издигнат в култ, в габровския музей отделят и голямо внимание на творческите изяви на художници и скулптури от цялата страна. Постоянните експозиции са разположени във фоайетата, а гостуващите най-често могат да се видят в някоя от залите.

Тук всяка нечетна година има изяви на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Националната среща-наддумване „Благолаж”, както и Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”.

Разходка до Дома на хумора е най-добрият подарък, който може да си направите за 1 април. Освен, че ще се забавлявате от сърце, ще имате и възможността да се запознаете с различните лица на габровци – весели, пресметливи, стиснати и работливи. И не забравяйте – утре е време за шеги!

 

 

 

Подобни статии

Top