Нивото на река Марица при Пловдив е далеч от опасното

Няма опасност от преливане на река Марица при Пловдив и по протежението на коритото и, съобщи оперативният дежурен в общината.

Нивото е в рамките на нормалното за сезона, дори следобед то е спаднало, по данни на наблюдателните постове при „Баража” и  край Цалапица.

В момента при пункта за Пловдив водата е 1.40 м., като за предупредително се смята ниво над метър и 60 сантиметра, но  зад малката наглед разлика от 20 сантиметра се крият огромни обеми, обясни оперативният дежурен.

По думите му няма причина за притеснение, тъй като в момента над региона няма валежи, както и изпуснати шлюзове на водоеми.

По-рано днес на сайта си МОСВ съобщи, че нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква в обедните часове на 30 март да спадне под него.

Подобно е положението и при Първомай – също над  предупредителния жълт праг, но и там се очаква  до обед в понеделник  да спадне.

Нивото на река Марица при Харманли е под жълтия праг, но там се прогнозира повишаване и прехвърляне, което ще се задържи до късните часове на 30 март.

Същото е състоянието на реката при Свиленград – очакване за прехвърляне на предупредителния праг и задържане на нивото  през  целия ден в понеделник.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top