Нидал Алгафари представя „Аллах, милост нямаш ли?“ в Пловдив

Книгата на Нидал Алгафари „Аллах, милост нямаш ли?“ ще бъде представена тази вечер в пловдивското читалище „Възраждане“. Премиерата на книгата ще бъде от 18.00 ч. Тя ще бъде представена от Розалия Александрова.

Романът описва няколко севди в България между 1700 г. и 1800 г., които просъществуват въпреки проклятието на Калуша, религиозните догми и налога плащан към обществото. Описва забранената любов, тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост – всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Даалии и кърджалии, марани и дьонмета, християни и мюсюлмани, оглашени богомили и праведни православни, дервиши и крайни ислямисти се съжителстват в тази част на книгата. Издател е Джунийр Партнърс – ЕООД.

Нидал Алгафари е български режисьор, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR от арабски произход. Роден е през 1965 г. в Дамаск в семейството на сириец и българка. Завършва НАТФИЗ, спец. „Кинорежисура”. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-ку” (включително на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми” в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле”. Продуцент и режисьор нателевизионните предавания „Наблюдател” и „Анонси”. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди”. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Подобни статии

Top