Ние Хората: За силата да проходиш на 14! (ВИДЕО)

Осмокласникът от Търговската гимназия в Пловдив Николай Георгиев е необикновено момче. Той страда от детска церебрална парализа, но след  като 12 години е бил неподвижен и след многото усилия от страна на родители, лекари и рехабилитатори,  проходи.

А иначе Ники е като всяко дете на неговата възраст. Но непрекъснато се бори с трудностите.

Рехабилитаторите в болница „Медлайн“, където Ники се лекува, го посрещат като свое дете. Закачат се с него, забавляват се, а той се чувства като у дома си. Харесва му да ходи и в училище – в Търговската гимназия, където учи информатика с английски.  Една от причините – тук има доста деца, които са трудно подвижни и ръководството на училището е взело достатъчно мерки, за да им осигурят достъпна среда. Ники разказва, че съучениците и приятелите много му помагат, учителите също.

Според лекарите интелектуалното равнище  на Ники е много над средното, а възстановяването му наистина върви добре.

Макар и болно, момчето расте изключително умно и емоционално. То тренира ежедневно мускулите си в къщи на уреди, закупени от родителите му. А на рехабилитация идва по четири пъти на ден. Ходи също на плуване и езда.

За по-голямата част от терапията плащат родителите, но понякога им помагат и други хора. В болницата, където го рехабилитират в момента, всичко за него е безплатно. А в училище се чувства добре и това му дава възможност да развива таланта си за писане.

Ники вече има издадена една поетична книга и стихове за още една. Разказва, че идеите за стиховете му идват отвътре. Пише не само римувана поезия, но и бели стихове.

Като малък – на 7-8-годишна възраст, Ники е участвал в Българската Коледа. Бил поканен заедно с други деца като него. Бил много притеснен, но сега вече е посвикнал с публичните изяви.

И наистина Ники се държи много свободно пред камерата и е в свои води с телевизионните екипи и тези от пресата. Доста по-трудно му е да се справя с ежедневието. Но се бори непрекъснато. Защото иска да е като другите, здравите деца.

Ники обича литературата и биологията. Това са и предметите, които му вървят най-много. Може би затова иска някой ден да стане лекар или журналист, а и за да помага на хората. Разбира и от компютри, още повече, че и специалността му е свързана с тях – информатика с английски. Но все още не е решил окончателно каква да бъде професията му.

Момчето знае, че бъдещето е пред него. Затова полага огромни усилия да се научи да ходи добре и скоро да захвърли патериците и помощните средства.  И да може да изпълни мечтите си. За това му помага най-много неговата майка Светлана Георгиева. Тя се радва на всеки негов успех.

Според Светлана на сина й много помогнали безплатната рехабилитация, физиотерапия и електростимулация, осигурена в болницата от екипа, който помага на сина й. Но като цяло на семейството е много трудно да издържа финансово и се налага да помагат и други хора.

Семейството на Ники е изключително благодарно на д-р Невен Енчев и екипа му. А той прави чудеса за много пациенти с детска церебрална парализа. И това е факт още от създаването на ортопедичното отделение начело с д-р Янаки Янакиев.

Но за да имат успехи, ортопедите трябва да работят рамо до рамо с рехабилитаторите. Според д-р Енчев това е един комплексен процес. По думите му в болницата досега са проходили десетки болни от церебрална парализа.

Майката на Ники смята, че синът й е много силно дете. И мечтае  най-вече за едно – Ники да проходи и да бъде добър с околните, защото доброто винаги се връща.

Подобни статии

Top