Ние Хората: Камбаните на Храм „Св. Николай“ ще забият на 9 май (ВИДЕО)

Най-новата пловдивска църква, известна като Руската църква, ще отвори врати за миряни на 9 май – летния Никулден. Строителството на храма започна преди пет години, когато на 6 декември – Никулден бе положен основният камък на храма. Градежът премина през различни етапи, като сред най-интересните бе облицоването на куполите на храма от двама украинци.

Кръстовете на храма бяха осветени и красят куполите вече една година. От есента художници -иконописци зографисват стените на храма. Под основния купол е изписана иконата на Исус Христос, на западната страна на храма – сцена с Успението на Св. Богородица, а на източната, която се намира в областта на олтара  – самата Богородица с младенеца в ръце. Икони на български светци красят стените.

Самите майстори отказват да разказват за своето дело. Казват, че едновремешните зографи са били анонимни и дори на се подписвали творбите си. Всички ореоли около главите на светците са позлатени с варак, варак покрива и орнаментите на иконостаса, който ще краси олтара на църквата. Той е дело на преподаватели и ученици от Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, а проектът е изработен от учителя по рисуване, резба и скулптура  Румен Цветков.

В работата по иконостаса се включва и помощник-директора Иван Богданов, както и шестима учители по практика. А също и ученици, работили дори и по време на пролетната ваканция.

Проектът е изработен на секции. В завършен вид той ще бъде висок близо 9 метра.

Месец преди освещаването на храма, бяха осветени шестте му камбани.  Майстори от прочутия леярски род Велеганови са отляли край Пловдив шестте камбани, които ще бъдат монтирани на 24-метровата камбанария на храма „Св. Николай“. Подредени една до друга пред църквата, те бяха осветени от архимандрит Арсений, който след като ги напръска със светена вода, изпробва звука им.

Майстор на камбаните е пловдивчанинът Георги Лимонов. Той изработва камбани над 40 години – първоначално като хоби, а после и като професия. Всяка от камбаните носи подписа на майстора. Теглото им също зависи от предназначението – като килограмите отговарят на звука. Най-тежката камбана на храма „Св. Николай“ е 200 кг, а най-леката – 30 кг.  Камбаните вече са окачени на камбанарията, а след това – изпробвани.  Те ще забият празнично на 9 май, когато ще бъде осветен храмът.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top