Никой не дойде на търга за къща „Ламартин“

Никой не дойде на търга за къща Ламартин в Стария град в Пловдив

Поради липса на желаещи се провали днес търгът за къща „Ламартин“. Двайсетина писатели и граждани протестираха пред сградата на Областната управа заради насрочения за днес търг за отдаването под наем на къща „Ламартин“ в Стария град.

В продължение на много години къща „Ламартин“ беше безвъзмездно ползвана от Дружеството на пловдивските писатели. Днес творците протестираха пред областна администрация. Те ще настояват пред Министерство на културата къщата да остане на тяхно разположение.

Писателите ще търсят и финансова подкрепа от държавата за ремонта и поддръжката на емблематичната за стария град къща. Днешният протест обаче не бе по тяхна инициатива. Той бе организиран от гражданските формирования, които миналата година протестираха срещу правителството на Орешарски.

Областният управител Венцислав Каймаканов отсъстваше от сградата, но с протестиращите се срещна директорът на дирекция „Държавна собственост“ Стефан Каменов, който им обясни че трябва да подновят искането си до Министерство на културата, за да получат законово основание да останат в къща „Ламартин“. По думите му решението на казуса зависи от техните бързи действия.

Самият търг за отдаване под наем на възрожденската постройка се провали, тъй като на него не се яви нито един кандидат. Срокът за подаване на документи обаче е удължен с 20 дни, като следващата дата на търга е 25 юли от 11 часа. Ако все пак къщата бъде дадена под наем, договорът с наемателя ще бъде прекратен в момента, в който правителството предостави сградата на писателите.

 

Подобни статии

Top