Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Дадохме си срок със Сираков до празниците – четири-пет дни, извинявам се за агресията си след мача с ЦСКА

Треньорът на Левски Николай Костов даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на „романтичния“ футбол на „сините“. Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София.

„Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление, че Костов се укрива. Сега е моментът да се извиня за агресивното си поведение след мача с ЦСКА, приемете извиненията ми. Старал съм се да бъда внитаметелен и уважителен към всички вас“, започна треньорът, без да отговаря на въпроси.

„Искам да кажа, че съм много засегнат от някои неща, които се случиха. В период на слаби резултати и игри сме, това е ясно. И аз поемам цялата отговорност за това. Някои от нещата, които ме засегнаха – изтичане на информация, внушение на футболната общественост, че Костов и футболистите са имали конфликт на полувремето на мача с ЦСКА. Това е неистина. Сядам да го опровергая, защото негативните неща се трупат“, добави той.

„Другото, което ме афектира, е, че се иронизира играта на Левски – „романтичната“ игра. Това е моя идея и при първите ни разговори със Сираков го попитах дали знае с какъв футбол се занимавам аз. Да се върнем 10 месеца назад – ако ги разделим на две по 5 – в първите 5 месеца работих с един отбор, сега с друг. За това време не можем да кажем, че се гордеем с работата си, но не се и срамуваме. Не всичко беше толкова лошо, колкото излиза в обществеността като внушения. В моменти, в които изпитвахме затруднения, веднага имаше атаки, които влияеха на психиката на играчите, треньорите“, призна специалистът.

„Мисля, че няма да прозвучи като оправдание. Идвам да защитя хората, които работят с мен – треньорски, медицински щаб, ръководители, администрация. Има и хора, които вярват в нашия футбол. За 10 месеца няма как да наложим този футбол – той е труден за разбиране, камо ли за налагане. Дотук мисля, че трябва да спра да говоря, за да не прозвучи като оправданение. Аз съм поел отговорност.
Мисля, че вие (б. а. – репортерите) трябва да бъдете по-внимателни. Някои ме настъпваха, излязох от зоната си на комфорт“, каза Костов.

„Пламен Андреев е време да възмъжее – той е голям мъж и трябва да пази по мъжки. Изживели сме всичките му грешки. При анализите имахме слаби резултати от играта на вратарите – слаби статистики, вратарски грешки. Не искахме нов вратар, искахме Пламен да се развива. Не обясних правилно нещата. И за Пламен имаме оферта. Рекордните сегашни трансфери са нещо, което си заслужава уважението. Продаваме си най-добрите играчи – отслабва се отборът. Причината за слабите резултати е нарушаването на баланса. Самите ние постоянно търсим нови неща, свързани с този вид футбол. Имали сме моменти, епизоди, при които играта е била превъзходна“, припомни той.

„Аз не бях готов за протеста, който беше обявен три дни преди началото на шампионата, преди първия мач. Той продължава, той не е спрял. Това е дълъг разговор. Естествено, че съм направил грешки. Най-голямата ми грешка за мача с Лудогорец е моя. Може би малко се увлякох, може би надцених моя отбор, може би подцених Лудогорец. Всички дойдоха да ми кажат на полувремето, че Охене ще получи червен картон – аз го смених. Нарушихме баланса. Аз поех отговорност. Никога не съм определял какви въпроси трябва да се задават. Отново се извинявам“, каза още той.

„Дали сме си време със Сираков, не съм освободен като треньор. Не може просто да стане и да си замине треньорът и всичко пак на ново да започне. Защитаваме интересите на хората, които са с мен – от щаба, от футболистите. Фокусът е върху играта, която е иронизирана. Цялото усилие е върху играта. Според мен тази игра завишава интелекта на всички наши играчи. Например – Кордоба, който дава начало на нашите атаки, извръшва 110-115 тактически действия на мач. Не можем да сравняваме го сравняваме с преди, когато имаше по 65-70 действия. Не търсете там, където не е причината. Причината е в баланса“, сигурен е треньорът.

„Сираков винаги ме е разбирал. Той вижда по-далеч, отколкото ние. Той е опитен и доста години е управлявал футболния клуб. Призивът, плакатът „Сираков вън!“ е цяла година. Това е символът на победата и изведнъж „Сираков вън“. Всеки мач излизаме при този призив. Не го приемам“, категоричен е той.

„Така се развиха нещата на дербито. До 25-ата минута бяхме с по-добра игра, с по-добра статистика от ЦСКА. Така се случи. Няма как да отхвърлим нашия футбол“, добави той.

„Предния път си тръгнах без пресконференция. Тогава бяха други хора, друга обстановка. Сега погасихме прословутите задължения към НАП. Това е успех на Сираков, на Боримиров, на Йовов, на техните усилия. Ние нямаме претенции, каквото сме поискали – това са ни дали“, заяви специалистът.

„Дадохме си време до празниците – три-четири дни. Не искам да го ангажирам Сираков, той е със семейството си.Дотогава ще тренираме отбора. Трябва да изчакате за моята оставка. Искам да говоря не само с него, но и с всички ръководители, които имат отношение към бъдещето на клуба“, сподели Костов.

„Очаквах да се провалим с някои неща. Аз преследвам играта. Аз исках тази игра да бъде фундамент за успехите – не да ритаме, да бягаме, да скачаме – да играем само за резултата. Тук говорим за красиви изпълнение. Има и тежки резултати – 1:0 с тежка игра. И ние сме имали такива“, обясни той.

„Дисбалансът е общо понятие. Той е следствие и на много контузии в моменти, в които имахме нужда от тези футболисти. Имаме и нови попълнения, които се адаптират към нашия футбол. Времето е в полза на обиграването на нашия отбор“, завърши Николай Костов.

Източник: БТА, ПФК Левски 1914