Николай Нанков разясни програмата за саниране в Асеновград

„100% публичен ресурс ще достигне абсолютно безвъзмездно до частна собственост. Това се прави за първи път и само времето ще покаже какво ще се случи“ , това каза в градската библиотека в Асеновград заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той бе там, за да разясни на всички заинтересовани Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Нанков дойде в Асеновград по инициатива на народният представител от ПП ГЕРБ Пловдив област Силвия Хубенова.

„В първия етап на Програмата са осигурени 1 млрд. лева за саниране и тя ще продължи 2 години. Решихме принципът на кандидатстване да бъде „първият по време е първи по право“, това е най-конкурентния принцип и тези, които най-много искат, най-бързо си подготвят документите ще бъдат първи в санирането“, добави още зам.-министър Нанков. По думите му на този етап малките общини са доста по-бързи, затова там нещата ще се случат значително по-бързо.

Заместник-министърът увери присъстващите, че инициативата за саниране няма да е еднократен акт, а ще стане дългосрочна политика на правителството. Нанков добави, че процедурата по кандидатстване ще минава изцяло през общините, а възлагането на поръчките ще бъде по Закона за обществените поръчки. Финансирането ще бъде от Българската банка за развитие, а собствениците няма да плащат нито стотинка за конструктивното обследване и изготвянето на техническите паспорти.

По думите му 77 блока в Асеновград отговарят на изискванията за енергийна ефективност.

По данни на общината, след всички проучвания, се е оказало, че на необходимите условия отговарят около 70 многофамилни жилищни сгради. От тях десет са подали документи за участие в програмата, а в два от блоковете вече са създадени сдружения на собствениците, събрани са всички необходими декларации от живущите и са подадени заявления за финансова помощ. Те ще бъдат разгледани от общинската комисия, която работи по Националната програма и ще бъдат предложени за сключване на тристранните договори между общината, банката и областния управител.

Подобни статии

Top