Никола Гигов и Елена Хайтова с литературна премиера в Пловдив

2015-03-18_232717

Премиера на книгите на Никола Гигов „Пръски светлина“ и Елена Хайтова „Огледало от женски съдби“ ще се състои днес от 17.30 ч. в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив.

Елена Хайтова е автор на 13 книги, които са издадени в период на 14 години. Член е на Съюза на българските писатели.  Тя обезсмърти живота на баща си – Николай Хайтов с три книги, възхвали собствения си съпруг поета-орфист Никола Гигов, написа книги за прочутата в света и космоса Валя Балканска, отдаде почит дори и на обикновената, българска жена.

Елена Хайтова има над 20 национални награди за публицистика и литература.

Последната й 13-та книга „Огледало от женски съдби” е  с нов късмет, с нов заряд, с нова тематика – жената. В книгата авторката поставя провокативно въпроса: „Дали жените по света днес са по-силната половина на човечеството, след като е известно, че са добрата! Какво ще кажат и мъжете!”

Никола  Гигов e роден  в село Вълчи Дол. Автор е на 52 книги – поезия и проза, издадени в България и чужбина. В печата има над 2600 художествени публикации , от които 300 са публикувани в чужбина – на 20 езика. В периода 1990-2000 г. е водещ в предаването “Непресъхващи извори” по Българската национална телевизия.  Носител на национални и международни награди. Член е на СБП.

Орфей и орфизмът са тема на неговия живот. Книгата му “Легенда ли е Орфей?”  е определена като “значително явление в българската литература”. Книгата му “Орфей в Европа”  получи висока оценка и бе преведена на френски език. Като изследовател на Орфей, Никола Гигов преброди стотици места в Родопите, посети 43 страни – от Япония до Америка, бе аргонавт в Колхида (1984 г.). Има издадени 7 книги в чужбина и над 300 публикации на 20 езика. Удостоен е със 100 национални литературни награди ,  носител е на орден “Кирил и Методий” – първа степен.

Почетен член е на много творчески съюзи и организации – в България и чужбина.

Има индивидуално място в Музея на славата – признание на Интернационалния биографичен център в Кембридж, Англия, 2010 г.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Един коментар

  1. Димитринка Ненова написа:

    Като се има предвид какво зло за света е Баба Яга /то и на вид си е 1:1/надали това е точния автор поставяш въпрос за женската половина на човечеството. В България журналистиката се е превърнала в ксерокс за тиражиране на нечии лъжи. Отдавна се каза истината за тия „герои на нашето време“ и въпреки това се изтипосват като някакъв еталон. Повръща ми се вече от това.

Top