Никола Цолов с първа победа във Формула 3

Българският пилот на стартира от полпозишън и спечели спринтовото състезание в Монте Карло

Българският пилот Никола Цолов постигна първата си победа във Формула 3, след като спечели спринтовото състезание за Гран при на Монако, четвърти кръг за сезона в автомобилната надпревара.

Цолов потегли от полпозишън и запази първото място до финала, като бе най-бърз в 23-те обиколки по улиците на Монте Карло с време 59:09.511 минути, въпреки трудностите, с които трябваше да се справи. Втори на 4.328 секунди остана Тим Трамниц, а трети с изоставане от 5.173 секунди е Лоренс Ван Хьопен.

Никола Цолов опази първото място при рестарта след спирането на състезанието с червен флаг заради масова катастрофа в първата обиколка и след това увеличи аванса си на 2.5 секунди в средата на надпреварата.

Последва нов инцидент и пред колоната излезе колата на сигурността, а след нея българският пилот отново дръпна напред. В същото време стюардите заподозряха, че той е нарушил правилата за загряване на гумите зад колата на сигурността и го разследваха заради това. От бокса обаче веднага предупредиха Цолов, че трябва да увеличи аванса си над 5, за да е сигурно, че ще запази победата и при евентуално наказание от 5 секунди.

За две обиколки Никола Цолов увеличи преднината си до 4.2 секунди, но тогава стана ясно, че няма да бъде наказан и той можеше да контролира хода на състезанието до финала.

С победата в Монако Цолов се изкачи до 12-то място във временното класиране във Формула 3 със 17 точки. 

Утре (неделя) предстои основното състезание в Монако, в което българинът ще стартира от 12-ото място.

Източник: БТА