Никулденският шаран стигна 6 лева (СНИМКИ)

За Никулден шаранът в Пловдив удари тавана от 5,50-6 лева. Пловдивчани обсадиха рибните магазини, тъй като по традиция у нас на обредната трапеза за празника на Св. Никола се приготвя жива риба.

В сравнение с предишните години, през тази килограмът на шарана струва соколо лев по-малко – 5 лева и 50 стотинки. Толкова върви живата риба и в хипермаркетите, и в пунктовете по пазарите.

В магазинчето на Димитър Павлов цените също не са много по-високи.  Шаранът струва 6 лева, пъстървата е 9.49 лв., а балканката от Чудните мостове върви по 12.89 лв. Котлет от толстолоб струва около 6 лева, а филето – около 9 лев.

На пазара на ул. „Младежка“ попадам на пункт на открито. Шараните там са доставени от язовир до село Стрелци. Около ваните с риба клиентите бяха доста.

Търговецът Лазар Богоев обяснява, че имат всякакъв сертификат, че шараните са здрави. Богоев допълва, че има разрешително за временна продажба на риба на открито.

Клиент на средна възраст се върти около ваните с риба.  По думите му, след като рибата е жива, значи проблем няма да има. „И друг път съм купувал от такива. Гледам цвета на очите, на хрилете. Люспата трябва да е гладка, лъскава“, обяснява мъжът.

Друг купувач ми разказва, че в къщи приготвяли никулденския шаран пълнен с кашкавал и орехи. „Това е женска работа, жените повече знаят, ама гледам, че и орехи вземаме“, обясни той.

Пунктът на ул. „Младежка“ се оказва напълно изряден. Макар че за мен са малко странни легените с риба, посипана с кубчета лед, както и касетката на земята, пълна с охладени шарани.

Общо 86 временни разрешителни са издадени от Агенцията по храните в Пловдив. Проверките за незаконна продажба на риба продължават, като до този момент е наложен само един акт на нарушител. Санскцията е за мъжа, продавал риба на улицата в кв. „Кючук Париж“, за който вече DCNEWS вече съобщи, и от когото са иззети 20 килограма риба.

 

Подобни статии

Top