Никулден е!

На 6 декември източноправославните християни почитат Свeти Николай Чудотворец.  По повод празника, днес от 9.00 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в пловдивския храм „Св.Николай Чудотворец”.

Първообразът на светеца е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция).

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди – така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ.

Той правел и други подобни добри дела – едно от тях било да откупува роби от тежката им служба.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил моряци от сигурно потапяне на лодката им с помощта на едно шаранче.

Св. Николай го взел и с него запушил дупката, от която влизала вода. Според друга легенда спасил с молитви моряците на кораба, с който той пътувал към Божи гроб.

Свети Николай пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила.

В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог (Посейдон).

Това е причината българите да го почитат като патрон на мореплавателите и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. В народната представа Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

Според легендата свети Николай, освен на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

Свети Николай умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

На 6-ти декември магията на Св. Николай осветява със чудотворна сила душите на хората. Според стария обичай на този ден се готви риба с люспи, по-специално пълнено шаранче, защото той е слуга на светеца.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два.

Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им.

Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Имен ден днес празнуват Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница

Подобни статии

Top