НИНКН: Все още не знаем кои са собствениците (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

НИНКН: Все още не знаем кои са собствениците (СНИМКИ И ВИДЕО)

„И ние, както и вие още не знаем кои са собствениците на изгорелите складове. Нямаме комуникация с общината, въпреки че се опитах да се свържа с тях“. Това заяви в Пловдив регионалният представител на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за Южен централен район Стоилка Игнатова, която заедно с министъра на културата Вежди Рашидов огледа пораженията, нанесени на опожарените тютюневи складове в града под тепетата.

„За съжаление не е изпълнено изискването на Закона за културното наследство, когато при подобни сделки и прехвърляне на наследство се променят собствениците на такива сгради, Агенцията по вписванията да информира НИНКН. Не само в този конкретен случай, но и по принцип. Не сме уведомени за промените в собствеността на тези сгради. Всички тези документи би следвало да бъдат в Агенцията и службата по кадастър, респективно общината трябва да има информация“, посочи Игнатова.

Вижте повече във видеото:

Според специалистите от НИНКН възстановяването на сградите в предишния им вид е напълно възможно, стига да след експертна оценка да се каже дали пожарът не е нанесъл конструктивни поражения. Това обясни старши експертът в НИНКН арх. Жана Джугаланова. Вижте повече във видеото:

А докато министър Рашидов, Стоилка Игнатова и арх. Жана Джугаланова, обикаляха руините, пушекът все още се виеше от прозорците на полусъборените постройки. Полицаи се опитваха да не допускат скупчилите се пловдивчани зад загражденията, с които са отцепени част от улиците около складовете. А пожарникарите обикаляха и оглеждаха да не би някоя искра отново да подпали постройките.

Подобни статии

Top