НИНКН спря проекта за Централна гара, концесионерът обжалва

Проектът за реконструкцята на Централна гара в Пловдив е спрян за неопределено време, съобщи концесионерът на съоръжението Миролюб Столарски, цитиран от Дарик.

Архитектът от Националния институт по паметниците на културата (НИНКН) в Пловдив е намерила нарушения в изпълнението на реставрацията на сградата и е изготвила предписания,  каза Столарски.

Най-съществените от тях касаят боята, покривната конструкция и дограмата. „Покривът трябва да е от цинк, макар че от снимките, по които възстановяваме сградата е видно, че е от ламарина, боята трябвало да се изследва, докато се уточни оригиналния цвят, а дограмата трябвало да е друга“, обясни концесионерът.

По думите му,  ситуцията е патова. „Обжалваме спирането на проекта. Изпратили сме нашите възражения до НИНКН и чакаме отговор“, уточни още Столарски.

Според проекта сградата на Централна гара ще бъде възстановена максимално в автентичния й вид, като за целта от архив във Виена са изискани чертежи на гарата и площада от преди 100 години.

Концесията предвижда изграждане на автогара, хотелска част, мултифункционален център с офисна и търговска част, зала за концерти и постановки, голям паркинг за автомобили.

Top