Нито един кандидат за 4 инструмента в АМТИИ – Пловдив

Няма нито един кандидат за четири инструмента в АМТИИ Пловдив

Няма нито един кандидат за специалностите по пиано, цигулка, контрабас и виолончело в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В направление „музикално и танцово изкуство“ са приети 120 от общо 350 кандидати, а за направление „изобразително изкуство“ продължава приемът на документи, съобщи ректорът на висшето училище проф.Милчо Василев.

Тази година на 100% са запълнени 29те места за „Педагогика на обучението по музика“. По традиция към всичките специалности за изпълнителско изкуство интересът е голям и кандидатите се увеличават. Изненада е пълната липса на кандидати за пиано, цигулка, контрабас и виолончело. Ръководството на Академията обмисля да обяви допълнителен прием.

За сметка на това е повишен интересът към духовите инструменти. Наплив от кандидати има и за магистърските програми – всяка година те се оформят и по предложение на студентите. Проф.Милчо Василев: „Ежегодно колегите предлагат интересни, много актуални, свързани със съвременните условия на живота и това, което младите хора ги вълнува и ние веднага откликваме“.

Традиционен е интересът към специалностите в направление „изобразително изкуство“. „Особено графичен дизайн, дизайн на облеклото, костюм и мода. Многото модни къщи у нас и в чужбина карат младите колеги да се ориентират към тези специалности“, отбеляза ректорът.

Обучението по специалностите от „изобразително изкуство“ е по-скъпо, но и произведенията на студентите се продават добре, посочи проф.Василев. Тази година Университетът по библиотекознание и информационни технологии е закупил творби и с получените средства студентите си осигуряват необходимите материали за работа.

За първи път от две години има кандидати и за специалността „Църковна живопис“.

Top