Нова мода: саксия вместо букет за класната - DC news

Нова мода: саксия вместо букет за класната

Ваканцията свърши, първият звънец удари и вече всички са в час. Учениците и особено по-малките с нетърпение чакаха първият учебен ден. По-нетърпеливи от тях бяха само търговците на цветя, които дни наред предварително опаковаха китки и по традиция им вдигнаха цените с левче или два по повод големия ден.

Търговците се хвалят, че броят на продадените цветя около 15 септември се равнява на продажбите от 8-ми март. Предпочитани за първия учебен ден са единичните цветя и по-малките букети. Напоследък обаче продавачите по цветните пазари забелязват една нова тенденция, при която се подаряват цветя в саксии. „По-практично е“, обяснявали родители на търговците. Тази нова мода е само при малките деца, на които все още мама се грижи за цветето, което ще се подари на класната, а големите ученици залагат на роза или гербер. Пикът на продажбите всъщност не е на 15 септември, а предходната вечер.

Маги е в трети клас, а братчето ú Иван е за последна година в детската градина. Майка им споделя, че всяка година на този ден се разделя с поне 20-30 лева за цветя. „Даже и за лелите в детската градина купуваме цветя.

За девета година Габриела започва този ден на пазара за цветя. Тя е вече в девети клас в ОМГ „Академик Кирил Попов“. Габи  споделя, че откакто е ученичка не е пропускала да подари цвете на учителката си за първия учебен ден. Деветокласничката е отделила 15 лева за букета, който ще подари на своята класна и ни обяснява, че определено има разлика в цената от преди седмица и днес.

От уважение всяка година подарявам цвете. Обичам си класната и трябва да и го покажа по някакъв начин“, обяснява осмокласничката Марина от СОУ Любен Каравелов. Момичето споделя, че е разочаровано не само от цените на цветята, а и от отношението на продавачите.

„Исках да купя роза, но една роза е 6 лева и не мога да си го позволя. Избрах си гербер и поисках да ми го опаковат, но продавача ми каза, че няма време и му сложи само панделка“, разказва разочаровано Марина, която е похарчила 1,50 от своите пари, за да подари цвете на учителката, която обича.

Без значение колко сте похарчили за цвете, дали сте подарили роза или гербер, букет или саксия смисълът на тази традиция си остава един и същ, а именно да изразим уважението, а дори и обичта си към хората, които ни подготвят за живота.

Подобни статии

Top