Нова онлайн платформа мери корупцията в здравеопазването

Нова платформа ще приема сигнали за корупция в здравеопазването. Тя е първият механизъм за изследване на пациентската удовлетвореност от достъпа до лечение в здравната ни система. Автори на платформата са НПО „Здравен отзив”.

„Чрез тази инициатива целим, от една страна, да улесним пациентите в диалога им със здравните институции, от друга – да покажем множеството добри примери за професионализъм и хуманност, а от трета – да помогнем за подобряване качеството на системата на здравеопазването в България”, пише на сайтът на организацията.

Пациентите могат да подават сигналите си онлайн, като изрично условие е случилото се да бъде описано коректно. Задължение на организацията е да направи проверка в рамките на 10 работни дни и ако са налице достатъчно основания,  да сезира отговорните институции.

Пациентът пък получава специален код и чрез него може да проследи към коя институция е насочен и докъде е стигнала проверката.

От пациентската организация се надяват платформата да отразява не само негативното, но и позитивното ни отношение към лекарите и системата. Да има и похвали към доктори и лечебни заведения, защото това ще е и стимул.

Новата платформа http://www.zdravenotziv.bg/ е формирана на базата на всички законови и нормативни разпоредби, но е ориентирана към пациента.

Подобни статии

Top