Нова порция висока култура на сцената на Драмата (СНИМКИ)

„Висотата на културата винаги е в пряка зависимост от любовта към труда..“ – Максим Горки

Индивидуална битка за оцеляване, отделни вълни на недоволство, но не и революция, обществена криза, която води до разпада на цели фамилии – тези актуални и днес теми подтикват младата режисьорка Маргарита Мачева да постави класическия текст „Майка“ на Максим Горки на пловдивска сцена.

Часове преди премиерата, директорът на Драмата Кръстьо Кръстев призна, че е приел предложението на Маргарита, тъй като освен, че е талантлива, е и много млада, а „на нас ни беше интересно какво имат да кажат младите с това класическо заглавие“.

Постановката е по първия вариант на пиесата „Васа Железнова“ („Майка“), създаден през 1910 година. Другият вариант на текста е от 1932 година, като двата носят коренно различни внушения.

В „Майка“ се разказва за това как политическата и социална криза се отразява на едно богато семейство. Фамилията се разпада заради страха от утрешния ден, всеки се бори поотделно за оцеляването си и единствено майката Васа Железнова се опитва да запази това, което е градила през целия си живот.

„Вълнуващото в този текст е, че Горки изследва много остри характери по много дълбок начин“, споделя режисьорката. Напрегнати ситуации, болезнени страсти и критични обрати определят взаимоотношенията между персонажите и поддържат интереса на зрителите от началото до края.

Всеки от героите има своя лична история, вътрешна драма и може да обясни действията си, независимо дали са благородни или пагубни.

Ролята на Васа Железнова е поверена на изключителната Ивана Папазова. Мариана Йотова (Ана), Димитър Банчев (Семьон), Тодор Дърлянов (Павел), Александра Димитрова (Наталия), Боряна Братоева/Мария Сотирова(Людмила) , Красимир Доков (Прохор Железнов), Венелин Методиев (Михайло Василев), Елена Кабасакалова (Липа), Петя Михайлова и Деница Илиева (Дуня) допълват отличния актьорски състав.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“. Преводът на пиесата е на Майя Праматарова. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, музиката – на Пламен Мирчев – Мирона, видеодизайн – Петко Танчев, асистент-режисьор – Никола Стоянов, плакат – Радослава Боор.

Мултимедията в спектакъла е с кадри от филма на Айзенщайн „Стачка“, който показва бунтовете и стачките на работници в предреволюционна Русия.

Премиерата на спектакъла е тази вечер в Камерна зала.

Повече за талантливата режисьорка Маргарита Мачева, вижте ТУК!

Фотограф: Георги Вачев

Подобни статии

Top