Нова техническа експертиза за стадион Пловдив

Общинската комисия за инфраструктурни проекти ще възложи на кмета на Пловдив Иван Тотев в рамките на два месеца да бъде изготвена техническа експертиза за състоянието на стадион „Пловдив”. В едномесечен срок след приключване на обследването трябва да бъде направено задание, което ще бъде подложено на обществено обсъждане. Това стана ясно след заседанието на съветниците от комисията.

В рамките на две седмици старейшините заседаваха за втори път. Днес авторът на идейния проект архитект Валентин Маринов защити пред тях тезата си, че реконструкцията на стадион „Плвовдив” ще струва 20 милиона лева. Той представи актуализирана количествено-стойностна сметка на план-сметката от 1988 година.

Нещата са интерполирани като са добавени необходимите задължителни работи за укрепване на конструкцията. Т.е бетона, премахване на зидове, за които не може да се гарантира. И са добавени нещата, които не можаха да бъдат завършени в стария проект, посочи арх. Маринов.

Близо половин час продължи заседанието на комисията. Част от членовете поставиха въпроси относно ниската посещаемост на футболни срещи или за липсата на места за паркиране. Обсъден беше и аргумента, че поддръжката на съоръжението ще бъде скъпо и в тежест на Община Пловдив.

Или ще бъде национален стадион, който ще бъде подкрепен от държавата със всички национални и европейски спортни събития, или няма смисъл да се харчат толкова пари включително и 20-те милиона, ако се счете, че съоръжението трябва да има друго предназначение, обясни председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов.

Досега има изготвено единствено конструктивно становище, което обхваща само част от стадиона. По тази причина първо трябва да бъде извършена документална проверка.

Това е единственият правилен и експертен начин за установяване на сегашното състояние на стадиона, добави архитект Илко Николов след края на заседанието.

Снимка: bg.wikipedia.org

Подобни статии

Top