Новите цени на такситата са вече факт - DC news

Новите цени на такситата са вече факт

350 таксиджии учредиха асоциация в Пловдив

От днес таксита в Пловдив возят на нови цени, определени от Общинския съвет. В края на октомври съветниците приеха решение, с което да ограничат нелоялната конкуренция в бранша, като въведоха минимални и максимални граници за километър пробег.

Дневната тарифа е 65 стотинки на километър, а нощем, таксиджиите возят на 75 стотинки нощна и максимални – 1,10 през деня и с 20  стотинки повече през нощта. Непроменени остават цените за минута престой. Има и още една промяна. Първоначалната такса е намалена на 65 стотинки, а преди е била 90.

За болшинството от шофьорите тези цени са нормални, тъй като са старите – от преди 4-5 години. В София и всички и по-големи градове цените са 79 стотинки дневна и 89 стотинки през нощта, а ние в Пловдив пак оставаме с най-ниските цени, коментираха таксиметрови шофьори. Според някои с тези цени поне ще могат да си покрият разходите.

Въпреки че цените на горивата падат обаче, болшинството от шофьорите коментираха, че тези цени не са достатъчни за всички видове такси, които плащат и за разходите по поддръжка на колите. От този месец е увеличено на 230 лева и общинското право, такситата да спират на определени места.

С решението на Общинския съвет отпада и практиката таксита да возят от точка до точка. Все още шофьорите казват, че отлив на клиенти засега няма. Смятат обаче, че хората още не знаят за новите цени.

 

 

Подобни статии

Top