Нови взривове в Иганово

Нови взривове в Иганово са чути тази сутрин. Малко след 7 часа на тел. 112 притеснени местни жители са започнали да подават сигнали, съобщава БГНЕС.

Днешните взривове задействаха веднага извънредни мерки. Районът от Кърнаре до Анево е отцепен, децата от началното училище в Иганово са разпуснати, на площада в селото около 50 души чакат автобус да ги откара на безопасно място.

В четирите почивни дни до тази сутрин в складовете и цеха в Иганово не е имало хора освен охраната.От ВМЗ съобщават, че няма жертви.

Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март тази година. Единственото сигурно е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди на складова площадка. Това каза преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко точно са били, установява проверка. За целта трябваше да се съберат и изчислят всички оцелели парченца.

Паниката в селото на 21 март вечерта беше голяма, но пострадали в склада нямаше. На работа тогава са били само двама пазачи, които също са оцелели. Има много въпросителни около първите взривове, на мястото няма кратер. Според директора на ВМЗ Сопот инж. Иван Стоенчев, снарядите са гърмели подобно на не добре затворени компоти. Една от версиите за първите взривове е саботаж.

РИОСВ-Пловдив изпрати техника и замериха въздуха, резултатите показват, че няма опасност за населението.

Към мястото на инцидента веднага бяха изпратени линейки и пожарни, като се изчакваше взривовете да спрат, което стана около 22 ч. В разчистването бяха включени и подразделения на МО.

Подобни статии

Top