Нови оставки на редови полицаи очакват в полицейския синдикат

Нова вълна от оставки на полицаи очакват от Синдикалната федерация на служителите в МВР, съобщи Борислав Мазнев, зам.-председател на УС на СФСМВР. Причината е в промените, маскирани като реформа във ведомството, които са заложени в проекта за промени в Закона за МВР.

„Готови сме всеки момент да излезем на протести, в момента сме в стачна готовност“, посочи пред DCNEWS Мазнев. Той съобщи, че днешната среща между синдикатите и представителите на МВР, насрочена за 14.00 ч., не се е състояла, поради заетост на политическото ръководство.

„Това, което получихме като проект за промени е още по-жестоко от промените, които възнамеряваше да направи финансовият министър Владислав Горанов“, заяви Мазнев. По думите му с предлаганите промени сериозно се орязват социалните права на служителите.

В законопроекта е заложено 40% намаление на заплатите, орязване на отпуските с 20 дни, цялостно премахване на компенсациите за извънреден труд, 30-40% намаляване на заплатите, които ще се изплащат при пенсиониране. Новоназначените полицаи пък  ще получават само 10 заплати при пенсионирането си, което е дискриминация на хората, които полагат един и същи труд, допълни зам.-председателят на полицейския синдикат.

„Промените в закона изцяло противоречат на Конституцията. Рестрикциите се прикриват като реформа, средствата за нея ще се вземат от парите на служителите и на практика те ще заплатят тази реформа“, опасява се Борислав Мазнев. По думите му в момента униформените са се превърнали в администратори, които само регистрират престъпленията, тъй като има огромен недостиг на кадри. Само по време на предишните протести през ноември над 4000 души са напуснали системата.

„Само политическото ръководство на МВР не вижда това, те гледат през розови очила“, коментира зам.-председателят на синдиката. Той посочи, че в цяла Европа се вземат изключителни мерки за сигурност предвид ситуацията с терористичните атаки, само у нас е обратното.

„Държавата е оставена на самотек. Който има пари ще си наеме охранителна фирма да го пази, а какво да правят 90% от хората, които нямат тези възможности?“, питат от синдикатите.

Припомняме, че в началото на ноември миналата година бяха организирани поредица от протести на служители на реда. Те недоволстваха срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

След пет дни на протести и блокирани улици в столицата и в цялата страна правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета, които засягат служителите на силовите структури.

Подобни статии

Top