Нови 4 села в Асеновградско ще избират кмет

Избирателна активност в Пловдивска област

Нови четири населени места в Община Асеновград ще могат да избират кметове. Това са Бачково, Долнослав, Патриарх Евтимово и Жълт Камък, които досега имаха кметски наместници. Те получават тази възможност след промяната в изборния закон. Според нея населени места с над 100 жители вече няма да бъдат управлявани от кметски наместник. Така селата, които избират свои кметове в общината стават 17.

В Асеновград вече е назначена 11-членна Общинска избирателна комисия, чийто председател е юристът Дарина Тодорова от ГЕРБ. Тя ще съвместява и функциите на Районна избирателна комисия във връзка с провеждането на референдума за електронния вот.

В срок до 3 септември 2015 година с моя заповед ще бъдат образувани избирателните секции на територията на Асеновград, с която заповед ще се утвърди номерацията на избирателните секции, обхват и адрес, обясни кметът Емил Караиванов.

Избирателната комисия ще започне работата си от 5 септември и ще се помещава в сградата на старата община, където се намира и туристическият информационен център. До 9 септември ще бъдат обявени местата за обявяване на избирателните списъци, съобщи още градоначалникът.

Предварителните избирателни списъци ще бъдат обявени най-късно до 14 септември 2015 година на определените за целта места и на интернет страницата на общината. Избирателните списъци са отделни за местните избори и за националния референдум във връзка с изискването за уседналост на избирателите, допълни кметът

След обявяването на избирателните списъци започва работа по вписване, дописване, отстраняване на непълноти и грешки в тях. Предстоят консултации за секционни избирателни комисии, които трябва да бъдат назначени до 19 септември.

Вече е извършен преглед на наличната техника, урни и паравани, които ще се ползват за местния вот.

Подобни статии

Top