Решават увеличение на туристическите такси в Асеновград

Общинската администрация в Асеновград предлага да бъдат увеличени някои общински такси.

Общинският съвет на Асеновград ще обсъди и гласува предложението за почти двойно увеличение на туристическите такси. Решението ще бъде взето на днешното редовно заседание на местия парламент в града.

Промените са планирани с изменение на Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на права и услуги на територията на община Асеновград. Предвиждат се нови и доста по-високи цени на наеми и такси от страна на Общинското предприятие „Туризъм“ и дейност „Пазари и тържища“.

Предложението предвижда повишение на цената за посещение на НПК „Асенова крепост“. Входът за възрастни скача двойно, от 4 лева на 8 лева. За ученици, студенти и пенсионери таксата от 2 лева става 5 лева, а за организирани групови посещения за над 10 души вместо 3 лева всеки посетител ще плаща 6 лева. Семейният билет с деца под 7-годишна възраст от 9 лева вече ще е 15 лева.

Обикновена беседа на „Асенова крепост“ вече ще струва 15 лева, вместо досегашните 7 лева, а ако посетител поиска беседа по зададена тема ще трябва да плати 20 лева, вместо сега 9 лева. От 12 на 30 лева скача беседата на чужд език.

Фотосесията за един час на крепостта се увеличава с 50 лева- от 100 на 150 лева. Ако националният паметник на културата се ползва като интериор на снимачен ден таксата вече ще е 2500 лева, което е с 1000 лева повече.

За екскурзионни услуги при пешеходни обиколки на града за групи до 50 души за два часа цената ще е 80 лева вместо 50 лева, до 4 часа -от 70 на 100 лева, а за над 4 часа- увеличението е с 20 лева и таксата става 120 лева.

Увеличава се и посещението на пещерата „Добростански бисер“ от 4 на 6 лева за ученици, студенти и пенсионери. За възрастни входът ще е 9 лева вместо сегашните 5 лева, а семейният билет скача от 12 на 18 лева.

Билетът за ползване на градския плувен басейн се увеличава с левче за деца до 14 години, а за посетители над тази възраст цената за ползване за ден ще е 7 лева, а не както досега 5 лева. Картата за цял месец се увеличава с 10 лева и желаещите ще плащат по 70 лева.

Предложението касае увеличаване и на таксата за ползване на маса на общинските пазари.