Нов високотехнологичен център ще лекува онкоболните в Пловдив (СНИМКИ)

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и областният управител Здравко Димитров присъстваха на заключителния етап от изпълнението на проекта Създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

По проекта е изградена база в която е монтирана най-модерната система за стереотактична радиохирургия, позната под наименованието Кибер нож. Апаратът, който е единствен в страната, беше представен от изпълнителния директор на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов, проф. д-р Стефан Костянев и началникът на клиниката по лъчелечение и нуклеарна медицина проф. д-р Янева.

Високотехнологичният център е изграден по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007- 2013 и е на стойност 22 млн. лв.

Апаратура е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания, разположен в две от базите на Университетска болница –  на бул. „Васил Априлов“ №15А и бул. Пещерско шосе“ №66.

В болницата на „Пещерско шосе“ е изграден и център за диагностика и лечение на злокачествени образувания, в който е разположен друг уред – Позитронно-Емисионен Томограф /ПЕТ-скенер/. С него, по най-съвременни методи ще бъдат диагностицирани онкоболните. С финализирането на проекта  се завършва и целият цикъл на качествено и комплексно лечение на хората, страдащи от злокачествени заболявания.

С въвеждането в експлоатация на новата апаратура пациентите от цяла Южна България ще могат да се лекуват тук, вместо да ходят до Турция, както е в момента. Лечението с Кибер нож и ПЕТ-скенера ще бъде безплатно за пациентите. Очаква се Високотехнологичният център за образна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ да заработи през май идната година.

 

Подобни статии

Top