Нов Колективен трудов договор подписаха на Летище Пловдив

Нов колективен трудов договор е подписан между служителите и ръководството на летище Пловдив, съобщи лидерът на КНСБ в града под тепетата Боян Бойкински. В него е включена клауза, която осигурява по-добра защита на персонала. От КНСБ са доволни от усилията на правителството за увеличаване на минималната заплата и минималните прагове за осигуряване.

С оглед на масовите съкращения на персонал, които се правят на летище Пловдив, в новия колективен трудов договор е предвидена клауза, която според синдикалистите е голямо постижение. Заради финансовото състояние на търговското дружество някои от клаузите остават непроменени.

След Нова година, когато стане ясна новата бюджетна рамка, може и смятаме да предоговорим някои от клаузите по отношение на финансовите измерения за работниците и служителите, анонсира Бойкински.

85 са икономическите области, в които социалните партньори договарят минималните осигурителни прагове. В хода на работа при 48 от тях е постигнато съгласие, а при останалите по ред причини това не се е получило.

Тези действия от страна на правителството, както и предстоящото увеличение на минималната работна заплата от 2016-та на 420 лева заслужават адмирации, коментира Бойкински.

Според него изразените притеснения на някои от работодателите, че тези увеличения ще се отразят негативно на пазара на труда, не отговарят на истината.

По думите му статистиката сочи, че безработицата остава в миналогодишните рамки от 5.4%.

Подобни статии

Top