Нов опит да бъде разкрита тайната на Джокондата (СНИМКИ)

Mona-Lisa-smile-1

Леонардо да Винчи е оставил толкова много загадки, че учените от цял свят и досега се опитват да ги разкрият. Най-много въпроси предизвиква знаменитата Мона Лиза. Днес експертите твърдят, че неуловимата полуусмивка на Джокондата е нарочно създаден ефект, който Леонардо е ползвал неведнъж. Тази версия се появила след като неотдавна е била намерена ранна работа на Да Винчи „La Bella Principessa“ („Прекрасната принцеса“), в която художникът използва подобна оптическа илюзия.

Загадката на усмивката на Мона Лиза се състои в това, че тя се вижда тогава, когато зрителят гледа портрета от устните нагоре. Ако премести погледа си на самата усмивка, тя изчезва. Учените обясняват тази илюзия, която се създава по пътя на сложно съчетаване на цветове и отенъци с особеностите на периферното зрение на човека.

Дълго време учените спорили дали този ефект е бил постигнат несъзнателно или нарочно. Намереният през 2009 г. портрет на „La Bella Principessa“ доказва, че да Винчи е отработвал тази техника много преди да създаде „Джокондата“. На лицето на девойката може да се види същата едва забележима полуусмивка, каквато има и Мона Лиза.

Професорът по психология и експерт в областта на визуалното възприятие Алесандро Соранцо от Великобритания пише: „Усмивката изчезва в момента, в който зрителят се опитва да я хване.“ Под негово ръководство учените са провели редица експерименти.

За да демонстрират оптическата илюзия на практика, доброволците предлагат платното на Да Винчи да бъде погледнато от различно разстояние и да бъде сравнено с картината на неговия съвременник Полайоло „Портрет на момиче“. Усмивката е едва забележима само на картините на Леонардо, в зависимост от ъгъла на виждане. При размиване на изображението също се наблюдава този ефект. Професор Соранцо не се съмнява, че това е нарочно създадена от Да Винчи илюзия и тази техника е разработена от него в течение на няколко години.

Творчеството на Да Винчи и днес продължава да предизвиква интерес. Много творци се опитват да пресъздадат неповторимата му техника, като някои дори подхождат с чувство за хумор.

Източник: kulturologia.ru

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top