Нов провал при избора на омбудсман в Пловдив

Общинските съветници в Пловдив отново не успяха да изберат омбудсман днес.

Коалиционни партньори в мнозинството бойкотираха фаворита на ГЕРБ за поста – Борислав Стаматов и той не успя да събере нужните му 34 гласа, за да заеме поста обществен посредник.

Против гласуваха от групата на Патриотичния фронт, а БСП  и „Съюз за Пловдив“ се въздържаха.

Изненадата дойде, когато Стаматов бе избран за временно изпълняващ длъжността омбудсман с цели 33 гласа „за“ и  се закле да служи в полза на обществото.

Извънредната точка разпали бурна дискусия в залата.  Слави Георгиев обвини мнозинството, че политизира длъжността, тъй като класираният на първо място Борислав Стаматов е бил член на ГЕРБ и ден преди да бъде отличен като фаворит се е оттеглил от партията.

„Няма нужда да намираме работа на партийни кадри, в такъв случай е по-добре да закрием институцията“, каза Георгиев.

„Не обиждайте пловдивчани и присъстващите в тази зала. Когато има комисия, тя е достатъчно публична“, репликира Веселин Маневски от ГЕРБ.

Председателят на комисията Спартак Николов от ГЕРБ обясни, че се работи в дух на спортсменство и класацията е абсолютно честна.

Неуспешният избор на омбудсман на Пловдив показва, че в Общинския съвет няма политически договорки и ГЕРБ не ползва тези практики, заяви кметът Иван Тотев. Той допълни, че и за следващото гласуване за обществен посредник, партията няма да се договаря, за да събере нужната подкрепа.

 

 

 

Подобни статии

Top