Нов протест в Брестовица, хората питат „Докога ще чакаме!“

Десетки жители на пловдивското село Брестовица излязоха на протест тази сутрин заради негодна за ползване вода. За пореден път хората питат институциите „Докога ще чакаме! Четири години живот без вода! Стига празни обещания! Брестовица е изправена пред геноцид!!!“ Протестът на хората подкрепиха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, председателят на ОбС „Родопи“ Владимир Маринов. Зад исканията на брестовичани застана и кметът на селото Мария Манолова.

От 2020 година водата в селото е негодна за пиене, защото е замърсена с манган. Заради проблема кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов обяви частично бедствено положение. ВиК доставя водоноски, а община „Родопи“ осигурява чиста питейна вода за децата в учебните заведения в селото.

Павел Михайлов обясни, че общината е изготвила цялостен проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото, който включва довеждащ водопровод с дължина около 8 километра. Той започва от построените от общината 3 нови водоизточника, които са с чиста вода и добър дебит. Изготвен е технически проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото, която е с дължина около 27 километра.

“ Всички ангажименти, които община „Родопи“ пое бяха изпълнени. Сега очакваме финансиране от държавата. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Проектът беше разделен на две – едната част трябваше да бъде финансирана от ВиК и те да изградят довеждащия водопровод в ниска и средна зона. МРРБ би трябвало да предостави средства на община Родопи за високата зона и асфалтирането на улиците“, коментира кметът Михайлов.

На 24 април в 17 часа жителите на Брестовица готвят нов протест, като ще затворят Околовръстния път на Пловдив и „Пещерско шосе“.