Нов ребус за клиентите на EVN

Нов ребус за потребителите си измисли EVN. От този месец клиентите на дружеството ще започнат да се обучават на коя дата ще излиза сметката им за ток. Възможностите ще са четири, като всяка седмица ще излизат сметките на отделна група потребители.

Досега абонатите бяха разделени на две групи – половината плащаха в началото на месеца – на 5-то число, а другата половина – на 25-то число. От юни обаче това ще става на четири дати:

За да се влезе в горепосочения график, някои от клиентите  ще получат по две фактури за кратко време. Според прокуриста на енергийното дружество Петър Янков, който е и шеф на отдел „Билинг“ тези, които досега са плащали сметките си от 5-то до 15-то число, сега ще го правят до 20-то и до 27-мо число. Втората група потребители, които са си плащали до 25-ти всеки месец, сега ще го правят до 4-ти и до 10-ти.

След като през май и юни някои от абонатите получат по две сметки в кратък период, графикът ще си остане за постоянно. Това щяло да улесни хората, тъй като нямало да се натрупват опашки по касите.

От EVN гарантираха, че при пресрочване на някоя от извънредните сметки, токът на клиентите няма да бъде спиран в период от 40 дни и няма да се плащат лихви.

Новият график за плащане на сметки, бил и първата стъпка към либерализация на пазара при битовите клиенти. Тъй като енергийните дружества имали нужда от 20-дневен срок, в който да прехвърлят данните на един абонат към друг търговец на електроенергия, заявленията за отказ от услугите им ще се подават в досегашното електроснабдително дружество (независимо дали то е EVN, ЧЕЗ или Енерго ПРО) до 10-то число на всеки месец.

В момента на пазара имало 100 търговци на електроенергия, които я закупували от енергийна борса или пряко от производител – ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, ВЕИ и др. Едва половината от тези търговци били действащи, посочи Петър Костадинов, шеф на отдел „Комуникации“ в EVN. В Югоизточна България действали около 30 търговци, доставящи енергия. Засега обаче от услугите им се ползвали само промишлените потребители.

Оттук нататък всеки битов потребител също ще има възможност да избира нов търговец или доставчик на ток и да сключи договор с него. Въпреки това при авария или друг проблем за възстановяването на електроенергията ще се грижи досегашното електроразпределително дружество (в случая EVN). Ако обаче се пресрочат сроковете за плащане на тока, той ще се спира от новия търговец.

За да изберат нов доставчик, клиентите трябва да са изчистили задълженията си към досегашния. Смяната на доставчик влиза в сила от 1-во число на следващия месец.

Клиентите ще бъдат информирани за новите промени от листовки и чрез над 400 хиляди email-а, уточниха от ръководството на EVN.

Подобни статии

Top