Нов случай на хепатит в ромската махала на Асеновград

Заразените  деца вече са шест

Момиченце на четири години е хоспитализирано в Пловдив след като е заразено с хепатит А. То  е от ромски произход и живее в квартал „Лозница” в града.

Детето е първа група в детска градина „Слънце”. Когато е засечена заразата то не е било в детското заведение, потвърдиха информацията от там. Още в петък е започнала пълна дезинфекция на помещенията в градината, а контактните деца са поставени под карантина до края на месеца.

Всички са направили изследвания и пробите са отрицателни, каза Лиляна Желязкова, която временно изпълнява длъжността директор.

Това е шести случай на жълтеница в ромската махала в рамките само на месец. Заразата в квартала се разпространи още през месец май, когато бяха засечени четири заболели деца.

Случаите са изолирани и не може да се говори за бум на жълтеница, казаха от Районната здравна инспекция. Въпреки това общината е задължена да направи крайна дезинфекция в зоната и ежедневно да извършва сметосъбиране.

Xeпaтит A e виpycнa инфeĸция, ĸoятo ce пpeдaвa чpeз зapaзeнa вoдa или xpaнa.  Ocнoвнa пpичинa зa paзпpocтpaнeниeтo нa бoлecттa e лoшaтa личнa и пyбличнa xигиeнa. Ocвeн чpeз мpъcнитe pъцe, зapaзaтa ce пpeнacя и чpeз нexигиeничнo oбpaбoтeнa или cъxpaнявaнa xpaнa.

 

 

 

Подобни статии

Top