Нов украински триумф в Обиколката на България (СНИМКИ)

Украинецът Александър Поливода спечели четвъртия етап от Обиколката на България. Състезателят от тима на „КОЛС“ изпревари всички и завърши на повече от минута пред втория. Времето, за което Поливода измина разстоянието от Ивайловград до Елена (231 км), е 5 часа 51 минути и 8 секунди. Той се откъсна от основната група още на 35-ия километър след началото на етапа. Поливода бе в компанията на още четирима състезатели. Петимата караха заедно дълго време, но в края на етапа останалите изостанаха и украинецът тръгна да кара сам. На второ място завърши Мартин Лестидо от румънския отбор „Туснад“. Испанецът финишира на минута и 25 секунди зад Поливода. На трето място завърши българинът Александър Алексиев от тима на „Несебър Шокблейз“. Той завърши на минута и 27 секунди зад Поливода.

Лидер в генаралнoто класиране продължава да бъде Марко Текио от тима на „Униеуро“. Той завърши на 2 минути и 13 секунди от победителя в етапа. Утре италианецът отново ще потегли с жълтата фланелка. Освен нея той е и най-предно класиралият се млад състезател, което значи, че е носител и на бялата фланелка. На второ място във временното класиране остава неговия сънародник и съотборник Симоне Раванели, който завърши в основната група. Най-предно класиралият се българин продължава да бъде Евгени Балев, който се намира в топ 10.

„Етапът беше много дълъг – каза след победата Поливода. – Вчера се опитах да атакувам, но нямах сила. Затова реших да опитам днес. Имах и късмета. Групата, в която бях, работеше здраво. Много ми помогнаха. По време на етапа видях, че останалите нямат сили и затова реших да атакувам и да карам сам до финала. Изпълних целта си с тази победата. Радвам се, че спечелих в България“, допълни Поливода, който е шампион на Украйна за 2016 година.

Първият българин, който стъпи на почетната стълбичка Александър Алексиев обяви, че е щастлив от това, което е направил.

„Днес се чувствах добре, за разлика от вчера. Реших, че сега е моят момент за атака. Трябваше да помагам на лидера на тима Евгени Балев, но имах много сила. Сметнах, че ще е добре да продължа да карам в моето темпо и да не чакам никой. Изпълних една от целите си с това влизане в тройката“, поясни Александър, който утре ще финишира в родния си град Мъглиш.

Лидер в класирането за най-добър катерач продължава да бъде украинецът Андрий Браташчук от „КОЛС“. В класирането по точки, за най-активен състезател, остава беларусинът Евгени Сабол от тима на „Минкс“.

По време на етапа бяха раздадени и две парични премии. Първата бе в Нова Загора. Тя бе спечелена от победителя в етапа днес Александър Поливода. Втори финишира от представителя на българския „Хемус“ – Троян Станимир Чолаков. Трети остана Алексай Волошин от тима на „Вино форевър“.

Следващата премия бе раздадена в Твърдица. И този път победителят бе Алексндър Поливода. Втори завърши Станимир Чолаков, а трети през премията премина Алексей Волошин. Председателят на Българския колоездачен съюз Евгений Димитров отново връчи специален плакет на зам.-кмета на града за усилията, които общината е направила, за да може Обиколката на премине през Елена.

Снимки: Международна колоездачна обиколка на България

Подобни статии

Top