Нощен „паяк“ за спешни случаи започва да действа в Пловдив

kolcheta (5)

2000 светлоотразителни антипаркинг колчета ще бъдат поставени на новите велоалеи в Пловдив., съобщи ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Придобивките ще предотвратят практиката на неправилното паркиране и ще осигурят безопасното движение на колоездачите.

Цената на всяко от тях е 23 лева и са закупени от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Очаква се монтирането им да стане към края на месец октомври, когато новите велоалеи ще са бъдат напълно готови с положена маркировка, изградени светофари, поставени пътни знаци и 690 паркоместа за велосипеди.

По изискване на тел. 112 от месец септември  в Община Пловдив ще заработи и денононощен „паяк“, съобщи още своя страна зам.- кметът по сигурността и транспорта в Общината.

„Машината няма да обикаля по улиците и да следи за изпълнението на Закона за движението по пътищата. „Паякът“ ще е на разположение само при спешни и неотложни случаи – сигнали на Спешна помощ, възникнали пожари, ВиК аварии, а няма да вдига коли, паркирали например неправилно пред нощни заведения и клубове“, подчерта той.Наскоро в малките часове на денонощието се е наложил спешен ВиК ремонт в района на „Филип Македонски“. Тогава автомобилът, паркиран на улицата, е трябвало да бъде преместен, за да не се възпрепятства работата по отстраняването на аварията.

При друг сигнал, получен на тел. 112 в 1 часа след полунощ, гражданин пък алармира, че ще изпусне полета си от летище Пловдив, тъй като пред гаража му е спряло непознато МПС и не може да изкара колата си.

От септември месец в Пловдив ще заработи и „паяк“, който е оборудван с кран, за да вдига по-тежки автомобили от рода на джипове, съобщи още Държиков. Машината е една от трите, които Община Пловдив закупи в края на миналия месец. Те са втора употреба и струват 150 000 лева. До този момент градската управа ползваше услугите на частна фирма.

По думите на Държиков, от месец декември насам, когато администрацията прекрати договора с частния консорциум „Паркиране и репатриране”, броят на вдигнатите автомобили е намален поне три пъти и месечно не надвишава 420.

Източник: Радио Пловдив

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top