Нощно бдение за Успение Богородично в Бачковския манастир

Стотици вярващи прекараха нощта на поляните край Бачковския манастир в очакване на един от най-големите църковни празници – Успение на Св. Богородица. Тази година, за първи път от 200 години, в ранните утринни часове в светата обител, която носи името на Божията майка, се състоя литийно шествие с копие на чудотворната икона Св. Богородица Умиление на манастира и празничната икона за Успение Богородично, носени от гвардейци и  „охранявано“ от факлоносци от Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

Точно в полунощ в манастирската църква „Св. Успение Богородично“ започна утреня, по време на която бе отслужено опело на Пресвета Богородица. На 15 август тя отива на небесата при своя син.

Нощното бдение и службата бяха излъчвани на голяма видеостена в двора на манастира, за да могат да я виждат и вярващите отвън. След службата гвардейци от Национаната гвардейска част понесоха копие на чудотворната икона и празничната икона за Успение Богородично в литийно шествие около портите на манастира.  Тази лития символизира преклонението на целия народ пред Света Богородица, която монасите помолиха за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ.

 

 

Подобни статии

Top