Нургюл Салимова с първа победа в Турнира на претендентките в Торонто

Българката има 2 точки в актива си и като дели 3-5-о място след четвъртия кръг

Нургюл Салимова постигна първи успех в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. В партия от четвърти кръг на надпреварата българската шахматистка спечели с белите фигури срещу представителката на Индия Хумпи Конеру.

Салимова показа търпение срещу 37-годишната си съперничка, която е световна шампионка по ускорен шахмат от 2019 г. Конеру разигра Холандска защита, като се опита да получи бързо атака срещу белия цар. При това тя изостана в развитието на фигурите си и остави царя си в центъра. Нургюл прецизно отрази конкретните заплахи, след което използва дисхармонията в позицията на Конеру по най-успешния начин. В стремежа си да удържи позицията, индийката предложи размяна на дамите, но пешечната й структура бе твърде компрометирана. Тя остана без пешка, а скоро след това и без две. Въпреки упоритата съпротива в ендшпила, на 62-ия ход Конеру бе принудена да признае превъзходството на Нургюл и бе матирана.

„Радвам се, че влизам в почивния ден в добро настроение, защото след загубата ми преди ден бях малко тъжна. Винаги е хубаво да победиш опитен съперник, това дава увереност“, коментира нашето момиче.

С победата Салимова вече има 2 точки в актива, като дели 3-5-о място с Катерина Лагно и Вайшали Рамешбабу. Водачка остава китайката Тан Чжони с 3 пункта, а след нея е Александра Горячкина от Русия (2.5 точки).

Днес е почивен ден, а във вторник, 9 април, българката се изправя с черните фигури срещу Чжони. Азиатката беше световна шампионка между 2017-2018.

Източник: БГНЕС, FIDE