НФСБ ще се поклони пред илинденско-преображенските герои

Славчо Атанасов

Лидери на ВМРО и НФСБ, симпатизанти и много хора от Пловдив и региона се събират днес от 11.30 ч. край край манастира „Св. св. Козма и Дамян“ над Куклен. Там те по традиция ще отбележат 112-ата годишнина на Илинденско-Преображенското  въстание.

„Ще почетем паметта на Гоце Делчев, Дамян Груев, Яне Сандански, Пере Тошев, Гьорче Петров, Христо Матов, Борис Сарафов, Анастас Лозанчев, Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Стамат Икономов и много други. Поклон пред илинденско-преображенските герои“, заяви преди честването депутатът Славчо Атанасов.

Илинденско-Преображенското въстание избухва през 1903 г., като обхваща Македония и Одринско. Организирано е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).През януари 1903 г. част от членовете на Централния комитет на организацията свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско.

На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 20 юли (2 август по нов стил), когато се празнува Илинден. Началото на бойните действия в Одринско се определя за 19 август (Преображение), а Серският окръг трябва да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). Така се възприема идеята за перманентна революция.

Въстанието обхваща едновременно всички райони на Битолския революционен окръг. Освободени са планински райони на Битолската, Леринската, Костурската, Охридската и Кичевската кааза (околия).

В освободеното Крушево е обявено временно управление, известно под името Крушевска република, която просъществува 10 дни. В града е образувано временно правителство, в което влизат представители на трите общности – българи, власи и гъркомани. Никой не посяга срещу мирното турско население.

Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които участват 26 000 въстаници срещу 350-хилядна турска войска. В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, бягат в България.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top