Няма да вдигат промилите за смет в Асеновград

Община Асеновград няма да повишава такса смет през следващата година, съобщи кметът Емил Караиванов. Променя се обаче начинът на разпределение на средствата, които граждани и фирми ще внасят в бюджета на общината за почистване. Леко завишение на промилите за сметосъбиране се очаква в населените места на общината заради по-големите разходи за комуналните дейности, посочи градоначалникът.

Тази година общинската администрация възнамерява да промени съотношението между средствата, които се заделят за сметосъбиране, обезвреждане и чистота на обществените територии. Повече от два пъти падат отчисленията за комуналната фирма. Досега за събиране и извозване на отпадъците са отивали 1,3 промила, а сега ще отиват 0,6 на хиляда. За сметка на това почти двойно нараства сумата за обезвреждане на битовите отпадъци.

„След изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци се увеличават отчисленията към РИОСВ. Едновременно с това наличието на електронен кантар дава възможност за точно отчитане на отпадъците и това доведе до заплащане на по-голямо количество такси“, посочи кметът Емил Караиванов.

Според него  така средствата, които постъпват като приходи, ще отиват по предназначение. Почти три пъти нарастват парите, които ще отиват за почистване на териториите за обществено ползване. Това ще се отрази само на определени групи граждани.

„Това са хората, които подават декларации за освобождаване от такса смет за територии, които не ползват сметосъбиране и сметоизвозване. Те ще плащат единствено за поддържане на обществените територии и депониране. Това е нормално и справедливо, подчерта кметът на Асеновград.

2 милиона 493 хиляди лева приходи от такса смет очакват догодина в Асеновград, а като цяло за общината, заедно със селата – 3 милиона 205 хиляди лева. За 2014-та са събрани 90% от парите за данък сгради и такса смет.

План сметката за сметосъбиране ще бъде гласувана на сесия на местния парламент утре.

Подобни статии

Top