Няма да изнасят Бачковската Богородица за шествието до Клувията

Оригиналът на Чудотворната икона и тази година няма да бъде изнесен на втория ден от Великденските празници. Тогава се провежда традиционното литийно шествие на вярващите от обителта до местността „Клувията”. Богомолците ще носят в ръцете си първото копие на иконата, което е със същата сила като оригинала, съобщи игуменът на Бачковския манастир отец Симон.

„Няма да рискуваме заради обковите. Защото при всяко едно сътресение обковите могат да паднат. Просто няма смисъл икона на 800 години да тръгнем да я подлагаме на такива изпитания. Вече сме говорили, че копието има същата сила”, подчерта отецът.

Той разказа за възстановяването и монтажа на протоскинитария на чудотвората Света Богородица – Умиление в Бачковския манастир. DCNEWS вече ви съобщи, че приключи първия етап от реставрацията на иконата, като по този начин е защитен 800-годишният лик на Божията майка.

„Сложи се втора рамка, която е от вид африканско дърво, което е много твърдо и не позволява нито вътре при иконата да влиза влага, нито пък може да гори. В момента иконата е херметически затворена“, обясни игуменът. По думите му досега за реставрацията на иконата са дадени около сто хиляди лева.

Отец Симон поясни, че досега са били махнати всички обкови на иконата, реставраторите са изолирали дървото, запечатали са отворите от гвоздеите, почистили са и са консервирали, а след това са запечатали с тиковото дърво светия лик на Божията майка. Всичко това било извършено през последните  5 години. На практика досега са реставрирани проскинитария, втората рамка, изработката на тиковото дърво, с балансиране на иконата вътре в херметичното пространство.

Според отеца златният нимб, който е бил закован със златен пирон върху образа на малкия Христос на иконата и за който се говореше, че е изчезнал, е  подпъхнат под плащеницата на Божията майка. „И когато дойде вторият етап от реставрацията, ще се възстанови дупката от златния пирон и ще се закрепи отново на дървото”, обясни игуменът.

Той и манастирското братство призовават вярващите с повече възможности, да помогнат със средства за довършване на реставрационните дейности по Богородица и стенописите в притвора на главната църква в манастира. По тях в момента тече реставрация.

Ето и дарителските сметки на Бачковския манастир: 
Банка ДСК, Асеновград
В лева:
BG87STSA93000006966034
STSABGSF

в EURO
BG93STSA93000022259722
STSABGSF

Подобни статии

Top