Няма да има задължителна казарма - DC news

Няма да има задължителна казарма

Комисията по отбрана отхвърли връщането на задължителната наборна военна служба, предаде Фокус.

„За“ промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесен от ПГ на ПФ гласуваха 2-ма народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 11, с което той бе отхвърлен.

В рамките на обсъждането министърът на отбраната Николай Ненчев посочи,че задължителна наборна служба противоречи на Конституцията. Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че групата му няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Република България, касаещ наборната военна служба. Според него въпросът за наборната военна служба е политически.

Според вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов въпросът за наборната военна служба е политически, както и този дали България ще съществува като суверенна държава. Не е излишно, а полезно да се възстанови наборната военна служба, без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия. Заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров от БСП посочи, че няма да подкрепи законопроекта.

В отговор Красимир Каракачанов отговори, че от БСП може би имат комплекс, че връщането на наборната военна служба не е станал по времето на Тройната коалиция. Народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на комисията посочи, че на този етап ДПС няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на България, касаещ въвеждането на наборната военна служба.

Според него първата задача е да се е армията да бъде високоефективна и професионална и да има модерно въоръжение. Председателят на Комисията по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ ген. Михо Михов посочи, че ще се въздържи от подкрепа на законопроекта, тъй като според него защитата на Отечеството не се измерва с преминаването през военна служба и носене на оръжие.

Снимка:

Подобни статии

Top