Няма пари за подготовка на пътищата за зимата

Няма пари за подготовка на пътищата за зимата

Няма пари за подготовка на пътищата през зимата. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева, която беше на откриването на техническия панаир.  Актуализацията на бюджета е неизбежна и това в момента е най-важната задача на правителството. Няма пари за най-неотложните дейности и за нормалното функциониране на държавата.

Само за първите 6 месеца са изчхарчени 88 % от бюджета на регионалното министерство. По тази причина са спряни някои изключително важни проекти като ремонтите на виадуктите. Спрян е ремонтът на участъка от 34 км на АМ „Тракия“. Освен това в бюджета за тази година няма пари за зимно поддържане на пътищата.

Функционирането на цялата държава е застрашено. Липсват пари за социални дейности, има недофинсиране в здравната каса, радица са секторите в които липсват средства. Причините са лошо планиран бюджет и нереално заложени високи приходи от които около милиард и 100 няма да се реализиарат, обясни Захариева.

Вицепремиерът подчерта, че още тази година ще бъдат възстановени и спрените европрограми. До края на годината ще бъде въстановена околна среда а в нач на следващата и регионалнп развитие. Недостигът в Пътната агенция е 78 %,  каза изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров.  Ако не бъде подготвена пътна мрежа за зимата, на пролет ще има непоравими щети и възстановяването ще струва много повече. Неотложните средства за текущи ремонти в АПИ са 15 милиона.

Има заделени средства за опесъчаване, снегопочистване и хвърлянена сол и луга по пътищата, подчерта Лазаров и допълни, че за това перо са предвидени пари, заложени в бюджет 2015.

 

 

 

Подобни статии

Top