Няма пари за събарянето на къща на призраците в „Северен“ (СНИМКИ)

Къща, обитавана само от призраци в пловдивския район „Северен“ подлежи на събаряне, но районното кметство не разполага с достатъчно средства за това. Призрачната сграда някога е била красив триетажен хотел в края на града, но впоследствие е била изоставена и е започнала да се разпада.

Снимки от изоставената постройка ни изпрати нашата читателка Полина Петрова.

Хотелът е бил построен още преди 9 септември 1945 година. Той се намира в пространството между два големи хипермаркета в кв. „Захарна фабрика“. Сега обаче червената тухлена постройка е свърталище на наркомани и клошари. Ползва се и като градска тоалетна, допълва в писмото си читателката.

„Знаем за тази сграда и тя подлежи на събаряне, но за съжаление нямаме средства за премахването й“, посочи районният кмет Ральо Ралев. По думите му срутването ще струва поне 30 хиляди лева, но администрацията не разполага с такива пари в бюджета.

„В района има много сгради, които подлежат на премахване“, допълни Ралев. Само в Арман махала са издадени заповеди за събарянето на 25 незаконни постройки, които трябва да бъдат съборени, а Административният съд  е потвърдил заповедите за 17 от тях. В момента обаче не може да се пристъпи към по-активни действия, тъй като бюджетите на районите още не са влезли в сила.

„Бюджетите включват и общински, и държавни средства. Общинският съвет вече гласува финансовата рамка на Община Пловдив, откъдето ще дойдат парите, но за държавните средства трябва да излезе постановление на Министерски съвет. Едва тогава ще можем да разполагаме с пари за подобни акции“, обясни Ралев.

Въпреки това за някогашния хотел едва ли ще има средства тази година. „Той не е опасен от конструктивна гледна точка, което означава, че събарянето му може да се отложи до осигуряване на пари за това“, допълни Ралев.

Подобни статии

Top