Обама и Путин обсъдиха противодествието на тероризма в Анталия (СНИМКИ)

Разбра се за какво са разговаряли президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама в кулоарите на срещата на върха на Г-20 след официалния обяд. Кадри от разговора им бяха показани от държавната телевизия в Турция. Преди това срещата не е била анонсирана, отбелязва ТАСС. Президентите са обсъдили противодействието на тероризма, ситуацията в Сирия и Украйна.

За съдържанието на непланирания разговор информация се е появила постепенно, съобщават руските агенции. Отначало Агенция Франс Прес /АФП/, позовавайки се на източник от администрацията на САЩ предаде, че лидерите са обсъждали Сирия. По-късно помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков е добавил: „Стратегическите цели, засягащи борбата с ИДИЛ – а те са почти еднакви и за Путин, и за Обама, но в тактиката страните както и преди са на различни мнения“. По думите му двамата лидери са обсъждали най-вече Сирия, но е останало време и за Украйна.

Reuters, позовавайки се на източник от американската администрация събощава, че президентите са изразили съгласие във връзка с възможността за политическо решаване на ситуацията в Сирия. Тези дни във Виена се проведе среща на министрите на външните работи. На срещата бяха съобщени срокове за сформиране на ново правителство и провеждане на избори.

Работният обяд и срещите на ръководителите на страните участници в срещата на върха в Турция са при закрити врати за пресата. Официалната част започна с минута мълчание в памет на жертвите на парижките атентати, съобщи Reuters.

Лидерите на Русия и САЩ са се възползвали от паузата между срещата на държавните глави БРИКС и работното заседание на Г-12, за да поговорят помежду си. Те са заели кресла един срещу друг и за известно време са говорили помежду си на четири очи, в присъствието само на преводачи.

Асошиейтед прес съобщава, че заедно с Обама се е намирала неговата съветничка по националната безопасност Сюзън Райс. По време на разговора двамата президенти са се навеждали един към друг, а Обама силно е жестикулирал с ръце.

Снимки: Reuters и Светлана Лукаш

Подобни статии

Top