Областна управа – като Биг Брадър

Общ координационен център, който да контролира единна система за видеонаблюдение в област Пловдив, ще бъде разположен в Областна администрация Пловдив. Това стана ясно на среща по въпросите на сигурността, която се проведе днес под председателството на зам.-областните управители Георги Пилев и Иван Антонов.

За целта кметовете на всички общини в област Пловдив ще подпишат Меморандум и ще създадат работна група от специалисти и представители на ОДМВР, която да по изготви проект за създаването на единната система за видеонаблюдение.

Не срещата беше решено да се изготви цялостна концепция за единна видеосистема, която да има единно управление и може да бъде надграждана в бъдеще. Това е пилотен проект за пловдивска област и първият по рода си в страната.

Системата ще бъде с общ софтуер и ще се изгради на няколко етапа. Община Пловдив вече е разработила такъв проект, който включва 11 входно-изходни артерии на града. Вторият етап ще обхване входно-изходните артерии на общините, а третият – на областта.

Изграждането на видеонаблюдението ще доведе до  по-доброто опазване на обществения ред и по-голяма сигурност на населението, както и до повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Системата ще дава възможност за разпознаване на номерата на МПС и лица, ще бъдат наблюдавани пътни артерии и стратегически обекти. От общия координационен център ще може да се да се наблюдават всички видеокамери на територията на областта и да се проследява в реално време криминологичната обстановка по места. Така ще се оптимизира работата на служителите на МВР с оглед на по-доброто покриване на съответните региони.

Към проекта ще могат да се интегрират вече съществуващите локални мрежи за видеонаблюдение, които са изградени в много населени места, като се допълнят техническите им параметри и се пригодят към единния софтуер.

Най-важният етап е изграждането на оперативен център за видеонаблюдение, който ще бъде разположен в сградата на Второ РУ. Контролният център ще бъде свързан с националните служби за сигурност.

Меморандумът, който ще бъде подписан на 24 ноември от кметовете на 18-те общини, ще предостави водеща роля на Община Пловдив за разработката и координацията на проекта, защото тя вече има опит с изграждането на система за видеонаблюдение.

Областната администрация ще координира и внесе искане за отпускане на необходимите средства за изграждане на системата.

Подобни статии

Top