Областният управител налага глоба на Лютви Местан - DC news

Областният управител налага глоба на Лютви Местан

Глоба за Лютви Местан

Областният управител на Пловдив Розалин Петков ще наложи глоба на председателя на ДПС Лютви Местан въз основа на решение на Централната избирателна комисия. Според закона при нарушение на предизборната кампания от ЦИК издават акт за установяваване на изборно нарушение, което областният управител трябва да изпълни.

От централната избирателна комисия решиха да наложат на ДПС четири глоби за агитация на чужд език. Три от тях са за лидера на движението Лютви Местан, а една за Хюсеин Хафъзов. Повод за наказанията са постъпилите сигнали от граждани за предизборна агитация на турски език от представители на ДПС в изборите за народни представители. Единият от записите е от асеновградския квартал Долни Воден.

На първия етап ЦИК издава акт за установяване на изборно нарушение. От СДВР намират адреса на нарушителя и му връчват документа. След това този акт се изпраща на областния управител и той в три дневен срок трябва да издаде наказателно постановление, обясни Розалин Петков.

Нарушението е във връзка със забрана предизборната кампания да се води на език, различен от българския. Глобата е от 200 до 2 хиляди лева, а точният размер зависи от това има ли Лютви Местан подобни нарушения в пловдивска област през минал период от време.

 

 

Подобни статии

Top