Облепят с плакати линейките в Пловдив в подкрепа на Москов

Пловдивските медици от Спешна помощ ще се включат в акцията в подкрепа на министъра на здравеопазването Петър Москов. Линейките ще бъдат облепени с плакати, които в момента се изработват, съобщи Вили Батакчиева.

Акцията е организирана от медицинската федерация “Подкрепа”, която подкрепи днес Москов, който бе остро критикуван заради намерението линейки да не влизат в ромските квартали заради посегателства върху лекари.

“Ние не приемаме твърденията на народните избраници от някои политически партии и неправителствени организации, че министър Москов етнизира проблема. Няма по-убедителни аргументи от цифрите, а те са: От 227 от началото на годината нападения над екипи на спешна медицинска помощ, 175 – са в ромски махали”, се посочва в декларация на “Подкрепа”. От организацията изтъкват, че безопасността на спешните медици по време на работата им “трябва да се осигурява навсякъде, където има риск от издевателства над тях”.

В Пловдив също има пострадали лекари.  „Последният случай беше тук в Шекер махала и Столипиново, миналата година разбиха една линейка, която замина за скрап, а в селата също имахме случаи“, разказа д-р Людмил Димитров.

“Патетиката не може да укрива истината. Тя няма етнически характер, а дълбок социално-политически”, заявяват от медицинската федерация.

От федерацията обясниха, че инициативата за плакатите е дошла от структурите в цялата страна.

В Спешна помощ в Пловдив работят 7 екипа, има 42 свободни работни места. Тези инциденти обаче водят до отлив от желаещи да работят тук, обясни д-р Людмил Димитров. По думите му преди няколко дни в пловдивския център е издадена заповед от директора, в рисковите райони да се влиза само с полиция.

 

Подобни статии

Top