Обличат Копчетата в Пловдив с прежда

Емблематичните Копчета пред Общината в Пловдив ще бъдат облечени с плетива от разноцветна прежда тази сутрин. Акцията е част от стартиращия днес фестивал ONE DESIGN WEEK 2016. Преобразяването на култовото за града под тепетата място започва след 8.30 ч. от творческия колектив pinkyellowme. Кръглите седалки ще останат в този си вид до 19 юни.

Промяната става чрез обличане на 112-те броя единични пластмасови кръгли седалки, трансформирайки ги в необичайни и красиви цветни петна. По този начин PYM им вдъхват нов живот, с който провокират възприятията на минувачите и ги карат да се замислят за промяната, за смисъла на дизайна и за ефекта от трансформацията. Плетените опаковки са закрепени върху кръглите седалки с помоща на ластик по периферията. Всяка сутрин по време фестивала PYM ще заснемат състоянието на намесата в градското пространство. Фотодокументацията на процеса и съответно разрушаването или отстраняването на плетивата от гражданите символично показва  до каква степен хората са склонни да ценят и пазят заобикалящата ги среда.

Проектът е сред избраните от отворената покана на ONE DESIGN WEEK 2016. Общо седем инсталации, разположени в различни точки на Пловдив, показват защо дизайнът е от значение.

Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална започва  ще продължи до 19-ти юни. В рамките на дизайн седмицата ще бъдат представени над 300 артиста от цял свят, разглеждащи разнообразието на съвременния дизайн от всички възможни аспекти. Тази година фестивалът, който се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България”, с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, изследва съвременния дизайн – многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот.

Над 50 събития са включени в осмото издание на фестивала – 24 експозиции, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 12 презентации и 2 семинара, както и редица специални активности.
Сред акцентите тази година са и 7 инсталации, които ще бъдат разположени в различни точки на Пловдив.

„МОГА ЛИ ДА ПОМОГНА?“ в кв. Капана представя жълт стол, навигационна табела и чайник – карикатурите, създадени от Алексей Клюйков за визуалната идентичност на ONE DESIGN WEEK, които заживяват собствен живот в градското пространство.

DESIGN BOOKERY BY LIDL, която ще бъде поставена зад СГХ, ул. Станислав Доспевски, е библиотеката за съвременен дизайн, която става вдъхновяваща част от ONE DESIGN WEEK 2016.
На централно място в Капана е построен кът под формата на триизмерен ъгъл. Автор на инсталацията ТРИИЗМЕРЕН ЪГЪЛ, изградена изцяло от палети и велпапе, е Дана Зънзова. Дана се занимава с пространствен дизайн и селекция на мебели и аксесоари за дома под лейбъла През/Рамка.

Унгарските дизайнери от студио Nomad ще представят интерактивната звукова инсталация Check-Point (ул. Христо Дюкмеджиев и ул. Златарска). Експериментът насърчава избора на нестандартни маршрути в градското пространство в съчетание с използването на общоприетите структури на навигация като врати и др.

Проектът FFFF в Кино Космос, ул. Гладстон 48, е проект на Ирини Пигадити, графичен дизайнер с диплома от АKV|St. Joost в Бреда. В програмата на ONE DESIGN WEEK 2016 тя се включва с артистична инсталация, с която по интересен начин изразява критика към съвремието ни.
Проектът See_MO е осъществен по идея на дигиталния артист и дизайнер Десислава Десева, в партньорство с мултимедийния артист Петко Танчев. Това е механично същество, което притежава способността да възприема заобикалящата ни среда и да предава физическото общуване в дигитален процес чрез взаимодействието и преплитането на дигиталното с аналоговото. Проектът може да бъде видян в Дом на културата „Борис Христов“, ул. Гладстон 15 .

Вечерта от 18:00 ч. пред офиса на ONE Foundation for Culture and Arts – ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив, екипът на фестивала ще даде официален старт на дизайн седмицата.  Откриването, което ще се проведе между 18:00 и 22:00, обещава много лятно настроение фънки музика от DJ Boris The Heartbreaker.

 

Подобни статии

Top