Обсебени от партньора си? 5 съвета как да действате

Ако обичате някого толкова много, че буквално сте обсебени от него, това не е здравословно нито за вас, нито за вашата половинка. Ако не желаете да съсипете връзката си, вижте 5 въпроса, чиито отговори ще ви позволят отново да си върнете контрола върху любовния живот.

Срещате страхотен човек. Влюбвате се. Той отговаря на вашите чувства и започвате прекрасни отношения. Толкова сте влюбени обаче, че издигате половинката си на пиедестал. Той е най-най-най във всяко едно отношение.

Всъщност идеализирането е типично за периода на влюбване, но не и за времето, когато той отмине. В крайна сметка хората се научават да обичат истински човек, когато са видели неговите недостатъци и са го приели с тях.

Вашата любов обаче е по-специална, според вас дори по-силна.Партньорът ви е вашият свят и център на вашата вселена. В един момент вие се оказвате обсебени от него, което не е здравословно нито за вас самите, нито за половинката ви, нито за вашата връзка.

Обсебеният човек в повечето случаи започва да се чувства несигурен във връзката си, в чувствата на своя любим човек и това поражда редица проблеми в отношенията на двойката.

Ако разпознавате себе си в редовете по-горе, имате нужда от един нов и по-реален поглед над ситуацията. Отговорете честно на следващите 5 въпроса. Техните отговори ще ви помогнат да се отърсите от маниакалното чувство и отново да добиете увереност:

  • Харесвам ли себе си?

Може да ви звучи като клише, но е вярно: „Човек не може да обича истински друг, преди да се е научил да обича себе си“. Така че запитайте се – харесвате ли себе си, смятате ли, че имате много достойнства като личност? Много пъти несигурността във връзката се базира на комплексите и несигурностите, които изпитва един от партньорите. Може би това сте вие? За да се почувствате по-добре, помислете за своите качества, за нещата, в които ви бива и не бъдете строги към себе си – всички имаме недостатъци и не умеем да бъдем перфектни. Не очаквайте съвършенство от самите вас. И не на последно място – харесвате ли себе си, когато сте с половинката си? Има вероятност и той самият да подкопава вашата увереност, манипулирайки ви и карайки ви да сте обсебени от него.

  • Какво харесвам в него?

Понякога, когато имаме силни чувства към някого, ние забравяме да гледаме на него като на нормално човешко същество. Половинката ви има както своите положителни страни, така и негативни. Какво всъщност харесвате в него? Реалността доближава ли се до вашата изкривена представа за любимия човек? Опитайте се да бъдете обективни и да гледате реално на нещата. Само по този начин ще спрете да бъдете обсебени от един илюзорен перфектен човек, който всъщност не съществува.

  • Какво заслужавам? Получавам ли го в момента?

Вероятно се чувствате като най-голямата късметлийка на света, имайки до себе си такъв чудесен човек. А той чувства ли се по същия начин по отношение на вас? Дали вашето обсебване не се дължи именно на факта, че вашият партньор не ви отвръща със същото? Помислете за това, което заслужавате и бъдете честни пред себе си, когато се запитате дали всъщност го получавате в момента.

  • Като цяло – по-щастливи или по-нещастни се чувствате, откакто сте с този човек?

Той може да е всичко, за което сте мечтали, но очевидно нещо в приказката ви не е както трябва, след като вие сте обсебени от него и се чувствате несигурни. Дали той всъщност не ви е давал някакви сигнали, че нещо не е наред? Заслужава си да инвестирате чувства, време и усилия само във връзка, в която през повечето време сте щастливи и спокойни. Ясно е, че нито едни любовни отношения не могат да бъдат безпроблемни и идеални, както и хората. Но все пак, чисто математически – кое настроение преобладава във връзката ви, откакто сте с този човек – щастливото или нещастното?

  • Какво друго ме прави щастлива?

Със сигурност, колкото и щастливи да се чувствате с партньора си, той не е единственият ви „източник“ на положителни емоции. Вероятно имате семейство и приятели, на които държите. Както и някое хоби, което ви доставя радост. Така че, за да не сте толкова обсебени от своя партньор, насочете вниманието си към другите хора и занимания, които ви правят щастливи. Това ще ви помогне да превъзмогнете своята несигурност, както и да погледнете по-реално на живота и връзката си.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top