Обсерваторията в Рожен на 35 години (СНИМКИ)

Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ отбелязва 35-та си годишнина. Във връзка с празника днес, от 18:00 часа, в Големия салон на Българската академия на науките проф. Илиан Илиев ще направи презентация „Под небето на Родопите“, посветена на историята и достиженията на обсерваторията, съобщиха от БАН – предаде btv.

В програмата е включена премиера на документалния филм „Поглед към звездите“ на режисьора Христина Вардева, заснет през 2014 г. в НАО „Рожен“, и изпълнение на рокгрупата „КОНТАКТъ“. Гостите на събитието ще могат да разгледат изложба на постери, посветени на НАО „Рожен“.

Най-големият астрономически комплекс на Балканите – НАО „Рожен“, официално е открит на 13 март 1981 г. За тези 35 години, по данни от обсерваторията, са направени над 1400 научни публикации и са защитени повече от 60 докторски дисертации.

Според световните бази данни за научна литература – в периода 1996-2014 г. България се нарежда на 39-то място от 163 страни по публикационна активност и качество на научните публикации в областта на астрономията и астрофизиката.

Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи. Посетителите на обсерваторията са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

Подобни статии

Top