Обсъждат делата за лекарски грешки в Пловдив

Правата на пациентите, защита и достъп до здравна информация, както и различни аспекти на делата за лекарски грешки, са част от темите на семинара по медицинско право, който е организиран от Адвокатска колегия – Пловдив днес в града под тепетата.

Лектор на мащабното събитие ще бъде Изпълнителният директор на Националния консултативен център по медицинско право – адвокат Мария Шаркова. До момента над 100 души са заявили участие в семинара, като сред тях са не само адвокати от Пловдив, но и юрисконсулти, лекари и други професионалисти, работещи в сферата на здравеопазването.

Огромният интерес към обучението се дължи основно на факта, че ще бъдат обсъдени много практически въпроси, които интересуват специалистите в тази област. Не по-малко важно е и това, че лектор е Мария Шаркова, която има опит в консултирането на лечебни заведения, лекари и пациенти по различни въпроси в областта на правото и здравеопазването, категорични са медици от няколко болници в Южна България.

В рамките на семинара ще бъдат разгледани въпроси като: какво представлява медицинската документация, как се попълва и разчита; какви са спецификите на делата за лекарски грешки и какви извънсъдебни способи са възможни за решаването им извън съдебната зала; кога информираното съгласие действително е информирано. Семинарът ще започне в 9.30 часа и ще продължи цял ден, поради голямата аудитория и разнообразните въпроси, които ще се обсъждат.

Адвокат Мария Шаркова съвсем наскоро се завърна от едногодишна специализация в САЩ в областта на медицинското право и здравните политики. Там тя е изучавала способи за алтернативно разрешаване на спорове, медиация в здравеопазването и е била стажант в престижния федерален Център за контрол и превенция на заболяванията. По време на семинара адвокат Шаркова ще сподели и своите впечатления от САЩ, свързани с начина, по който се разрешават правни спорове между пациенти и болници, както и опита на САЩ по въпроси с пациентската безопасност и нежеланите събития в болници.

Мария Шаркова бе избрана за Изпълнителен директор на Националния консултативен център по медицинско право преди месец.

Подобни статии

Top